Media Aeva Dulcia Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

Książka
Wysyłka: Niedostępna
Sugerowana cena detaliczna 40,01 PLN
Nasza cena: 34,50 PLN
Oszczędzasz 13%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Paypo
Oferujemy szeroki asortyment - ponad 120 tys. produktów
Dysponujemy solidną wiedzą - działamy już 11 lat
Dbamy o wybór najcenniejszych tytułów

Opis: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał

U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.


Szczegóły: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał

Tytuł: Media Aeva Dulcia
Podtytuł: Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Autor: Hryszko Rafał
Wydawnictwo: Historia Iagellonica
Seria: Medium Aevum
ISBN: 9788362261697
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 270
Oprawa: Twarda


Recenzje: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Książka

Media Aeva Dulcia
Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.

Powiadom o dostępności
Podaj swój e-mail a zostaniesz poinformowany jak tylko pozycja będzie dostępna.
×

Zapowiedź 2014-03-20

Cena 40,01 PLN
Nasza cena 34,50 PLN
Oszczędzasz 13%
Wysyłka: Niedostępna
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Paypo

Szczegóły: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał

Tytuł: Media Aeva Dulcia
Podtytuł: Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Autor: Hryszko Rafał
Wydawnictwo: Historia Iagellonica
Seria: Medium Aevum
ISBN: 9788362261697
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 270
Oprawa: Twarda


Recenzje: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:


Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Dodane do koszyka
×