Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

,

Książka
Wysyłka: Niedostępna
Sugerowana cena detaliczna 64,90 PLN
Nasza cena: 40,25 PLN
Oszczędzasz 37%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Paypo
Oferujemy szeroki asortyment - ponad 120 tys. produktów
Dysponujemy solidną wiedzą - działamy już 11 lat
Dbamy o wybór najcenniejszych tytułów

Opis: Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Lis Hanna, Lis Paweł

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Hanna Lis z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej Pożywienie Słowian. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko.

Paweł Lis archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii. Od roku 2004 organizator Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, w trakcie których realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Dorobek pierwszych dziesięciu lat archeologicznych eksperymentów opublikowany został w pracach zbiorowych pod jego redakcją: Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska. Współautor wydanej w roku 2009 książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko.


Szczegóły: Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Lis Hanna, Lis Paweł

Tytuł: Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Autor: Lis Hanna, Lis Paweł
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
ISBN: 9788310126528
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 320
Format: 19.0x25.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.996 kg


Recenzje: Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Lis Hanna, Lis Paweł

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Książka

Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

,

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Hanna Lis z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej Pożywienie Słowian. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko.
Paweł Lis archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii. Od roku 2004 organizator Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, w trakcie których realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Dorobek pierwszych dziesięciu lat archeologicznych eksperymentów opublikowany został w pracach zbiorowych pod jego redakcją: Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska. Współautor wydanej w roku 2009 książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko.

Powiadom o dostępności
Podaj swój e-mail a zostaniesz poinformowany jak tylko pozycja będzie dostępna.
×

Zapowiedź 2015-06-17

Cena 64,90 PLN
Nasza cena 40,25 PLN
Oszczędzasz 37%
Wysyłka: Niedostępna
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Paypo

Szczegóły: Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Lis Hanna, Lis Paweł

Tytuł: Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Autor: Lis Hanna, Lis Paweł
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
ISBN: 9788310126528
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 320
Format: 19.0x25.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.996 kg


Recenzje: Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Lis Hanna, Lis Paweł

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×



Podobne do: Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Lis Hanna, Lis Paweł


Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Dodane do koszyka
×