Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano 100 najlepszych przepisów
Książka
  • Wydawnictwo: RM
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka: 1 - 2 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena detaliczna 29,90 PLN
Nasza cena: 17,16 PLN
Oszczędzasz 42%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Darmowa dostawa
Oferujemy szeroki asortyment - ponad 120 tys. produktów
Dysponujemy solidną wiedzą - działamy już 11 lat
Dbamy o wybór najcenniejszych tytułów
Opis: Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Jeż-Kaflik Agnieszka

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!


Szczegóły: Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Jeż-Kaflik Agnieszka

Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano
Podtytuł: 100 najlepszych przepisów
Autor: Jeż-Kaflik Agnieszka
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788377732946
Języki: polski
Rok wydania: 2005
Ilość stron: 184
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.455 kg


Recenzje: Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Jeż-Kaflik Agnieszka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Inne pozycje tego autora: Jeż-Kaflik Agnieszka (1)

Książka

Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano
100 najlepszych przepisów

  • Wydawnictwo: RM
  • Oprawa: Miękka

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

Cena 29,90 PLN
Nasza cena 17,16 PLN
Oszczędzasz 42%
Wysyłka: 1 - 2 dni robocze + czas dostawy
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Darmowa dostawa

Szczegóły: Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Jeż-Kaflik Agnieszka

Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano
Podtytuł: 100 najlepszych przepisów
Autor: Jeż-Kaflik Agnieszka
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788377732946
Języki: polski
Rok wydania: 2005
Ilość stron: 184
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.455 kg


Recenzje: Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Jeż-Kaflik Agnieszka

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Inne pozycje tego autora: Jeż-Kaflik Agnieszka (1)


Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Dodane do koszyka
×