Kurpiowskie jadło i obyczaje

,

Książka
Wysyłka: Niedostępna
Sugerowana cena detaliczna 39,99 PLN
Nasza cena: 29,51 PLN
Oszczędzasz 26%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Darmowa dostawa
Oferujemy szeroki asortyment - ponad 120 tys. produktów
Dysponujemy solidną wiedzą - działamy już 11 lat
Dbamy o wybór najcenniejszych tytułów

Opis: Kurpiowskie jadło i obyczaje - Chętnik Adam, Chętnik Katarzyna

Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii ?Polskie smaki Mikołaja Reya?.

Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami.
Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznego
jedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi.

Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiski
z odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przy
jakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.


Szczegóły: Kurpiowskie jadło i obyczaje - Chętnik Adam, Chętnik Katarzyna

Tytuł: Kurpiowskie jadło i obyczaje
Autor: Chętnik Adam, Chętnik Katarzyna
Wydawnictwo: Editions Spotkania
ISBN: 9788379653607
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 144
Format: 18.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.512 kg


Recenzje: Kurpiowskie jadło i obyczaje - Chętnik Adam, Chętnik Katarzyna

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Książka

Kurpiowskie jadło i obyczaje

,

Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii ?Polskie smaki Mikołaja Reya?. Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami. Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznego jedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi. Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiski z odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przy jakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.

Powiadom o dostępności
Podaj swój e-mail a zostaniesz poinformowany jak tylko pozycja będzie dostępna.
×

Zapowiedź 2017-09-26

Cena 39,99 PLN
Nasza cena 29,51 PLN
Oszczędzasz 26%
Wysyłka: Niedostępna
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Darmowa dostawa
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Dodane do koszyka
×