Retro kuchnia
Książka
Wysyłka: Niedostępna
Sugerowana cena detaliczna 64,90 PLN
Nasza cena: 12,74 PLN
Oszczędzasz 80%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Oferujemy szeroki asortyment - ponad 120 tys. produktów
Dysponujemy solidną wiedzą - działamy już 11 lat
Dbamy o wybór najcenniejszych tytułów
Opis: Retro kuchnia - Anna Włodarczyk

Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś składniki na nowo odkrywamy dopiero teraz, w drugiej dekadzie XXI wieku topinambur, tak kiedyś lubiany, właśnie wraca do łask, podobnie jak brukiew czy skorzonera.



W książce znalazło się ponad 100 najróżniejszych przepisów , m.in. na lekki różowy tarator, zupę ludzi pracujących, zupę nic, pasztety i pieczenie, forszmak, podczos, pierogi, knedle, leguminy, suflety, zefiry, lody, magdalenki, strudle, torty, ocet, pikle, konfitury i nalewki, kruszon, orszadę i podpiwek kawowy. Poza przepisami autorka podaje wiele informacji na temat ówczesnego świata, przedwojennej kulinarnej codzienności i problemów dawnych gospodyń.


Szczegóły: Retro kuchnia - Anna Włodarczyk

Tytuł: Retro kuchnia
Autor: Anna Włodarczyk
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
ISBN: 9788310128881
Tytuł tomu: Retro kuchnia
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 320
Format: 18,9x24,5 cm
Oprawa: twarda
Waga: 0.99 kg


Recenzje: Retro kuchnia - Anna Włodarczyk
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Gotowanie nie jest dla każdego. I tutaj zaprzeczyłam wszystkim wielkim szefom kuchni tego świata. Hyhy. A tak naprawdę nie każdy może gotować. Jedni, mimo wydanych tysięcy na kursy kulinarne, dziesiątek przeczytanych książek kucharskich…nadal przypalają wodę na herbatę. Inni mają do tego naturalny dryg i uczą się tego równie szybko co chodzenia. Może to i głupie porównanie, ale nadal prawdziwe. Wiem po sobie. Sama miałam akurat to szczęście, że nauka gotowania nie przyszła mi ciężko – tylko z nauczycielami w szkole gastronomicznej nie znalazłam wspólnego języka. Nigdy.
Wtedy pojawił się Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Julia Child, Ina Garden i cała masa innych, wybitnych szefów kuchni, którzy nauczyli mnie gotować lepiej niż przemądrzałe profesorki w gastronomiku, które uważały, że placki ziemniaczane doprawione na MEGA słono, powinno się jeść z bitą śmietaną…serio? Ktoś tu był w ciąży.
Jednak pomijając zagranicznych kucharzy byli też inni. Marek Łebkowski, odpowiedzialny za powstanie świeżo wydanej przez Publicat "Szkoły gotowania" czy sama Anna Włodarczyk, która postanowiła pobawić się w archeologa smaku i odkopać stare przepisy z przedwojennych zeszytów swojej babci czy prababci. W efekcie, dzięki wydawnictwu Nasza Księgarnia, wszyscy kochający gotować i ci, którzy dopiero rozwijają swoje zdolności kulinarne – znajdą coś dla siebie.
Sama książka – poza przepisami, oczywiście – opatrzona została opisami dań, wyjaśniającymi co to jest i do czego to. Dodatkowo nieco historii oraz uproszczeń dla początkujących. Świetnie sformułowane przepisy, przyjemne aranżacje potraw i przede wszystkim nie tak drogie wykonanie – bo wiadomo, przepisy potrafią dawać po kieszeni i to równo. Po przetestowaniu kilku przepisów, jestem w stanie polecić książkę Włodarczyk każdemu, kto jest w stanie ugotować jajko w koszulce.
Przepełniona ciekawymi przepisami, niemal pachnąca jak wszystkie te dania i przyjazna dla właściciela. To wszystko w jednej książce. Nie musicie się zaraz rzucać na Sztukę opanowania Francuskiej Kuchni Julii Child (* którą mogli by w końcu wydać w Polsce...), albo inne książki, które tylko w teorii są dla wszystkich. Wystarczy sięgnąć po książkę Anny Włodarczyk, żeby zaimponować rodzinie i znajomym pysznymi i prostymi daniami. #potwierdzoneinfo
2018-01-03 13:33:10

Retro kuchnia

Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś składniki na nowo odkrywamy dopiero teraz, w drugiej dekadzie XXI wieku topinambur, tak kiedyś lubiany, właśnie wraca do łask, podobnie jak brukiew czy skorzonera.

W książce znalazło się ponad 100 najróżniejszych przepisów , m.in. na lekki różowy tarator, zupę ludzi pracujących, zupę nic, pasztety i pieczenie, forszmak, podczos, pierogi, knedle, leguminy, suflety, zefiry, lody, magdalenki, strudle, torty, ocet, pikle, konfitury i nalewki, kruszon, orszadę i podpiwek kawowy. Poza przepisami autorka podaje wiele informacji na temat ówczesnego świata, przedwojennej kulinarnej codzienności i problemów dawnych gospodyń.

Powiadom o dostępności
Podaj swój e-mail a zostaniesz poinformowany jak tylko pozycja będzie dostępna.
×

Zapowiedź 2017-11-08

Cena 64,90 PLN
Nasza cena 12,74 PLN
Oszczędzasz 80%
Wysyłka: Niedostępna
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Szczegóły: Retro kuchnia - Anna Włodarczyk

Tytuł: Retro kuchnia
Autor: Anna Włodarczyk
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
ISBN: 9788310128881
Tytuł tomu: Retro kuchnia
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 320
Format: 18,9x24,5 cm
Oprawa: twarda
Waga: 0.99 kg


Recenzje: Retro kuchnia - Anna Włodarczyk

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Gotowanie nie jest dla każdego. I tutaj zaprzeczyłam wszystkim wielkim szefom kuchni tego świata. Hyhy. A tak naprawdę nie każdy może gotować. Jedni, mimo wydanych tysięcy na kursy kulinarne, dziesiątek przeczytanych książek kucharskich…nadal przypalają wodę na herbatę. Inni mają do tego naturalny dryg i uczą się tego równie szybko co chodzenia. Może to i głupie porównanie, ale nadal prawdziwe. Wiem po sobie. Sama miałam akurat to szczęście, że nauka gotowania nie przyszła mi ciężko – tylko z nauczycielami w szkole gastronomicznej nie znalazłam wspólnego języka. Nigdy.
Wtedy pojawił się Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Julia Child, Ina Garden i cała masa innych, wybitnych szefów kuchni, którzy nauczyli mnie gotować lepiej niż przemądrzałe profesorki w gastronomiku, które uważały, że placki ziemniaczane doprawione na MEGA słono, powinno się jeść z bitą śmietaną…serio? Ktoś tu był w ciąży.
Jednak pomijając zagranicznych kucharzy byli też inni. Marek Łebkowski, odpowiedzialny za powstanie świeżo wydanej przez Publicat "Szkoły gotowania" czy sama Anna Włodarczyk, która postanowiła pobawić się w archeologa smaku i odkopać stare przepisy z przedwojennych zeszytów swojej babci czy prababci. W efekcie, dzięki wydawnictwu Nasza Księgarnia, wszyscy kochający gotować i ci, którzy dopiero rozwijają swoje zdolności kulinarne – znajdą coś dla siebie.
Sama książka – poza przepisami, oczywiście – opatrzona została opisami dań, wyjaśniającymi co to jest i do czego to. Dodatkowo nieco historii oraz uproszczeń dla początkujących. Świetnie sformułowane przepisy, przyjemne aranżacje potraw i przede wszystkim nie tak drogie wykonanie – bo wiadomo, przepisy potrafią dawać po kieszeni i to równo. Po przetestowaniu kilku przepisów, jestem w stanie polecić książkę Włodarczyk każdemu, kto jest w stanie ugotować jajko w koszulce.
Przepełniona ciekawymi przepisami, niemal pachnąca jak wszystkie te dania i przyjazna dla właściciela. To wszystko w jednej książce. Nie musicie się zaraz rzucać na Sztukę opanowania Francuskiej Kuchni Julii Child (* którą mogli by w końcu wydać w Polsce...), albo inne książki, które tylko w teorii są dla wszystkich. Wystarczy sięgnąć po książkę Anny Włodarczyk, żeby zaimponować rodzinie i znajomym pysznymi i prostymi daniami. #potwierdzoneinfo
2018-01-03 13:33:10



Podobne do: Retro kuchnia - Anna Włodarczyk


Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Dodane do koszyka
×