Przepiórka japońska Poradnik chowu

Książka
Wysyłka: 1 - 2 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena detaliczna 45,00 PLN
Nasza cena: 43,16 PLN
Oszczędzasz 4%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Darmowa dostawa
Oferujemy szeroki asortyment - ponad 120 tys. produktów
Dysponujemy solidną wiedzą - działamy już 11 lat
Dbamy o wybór najcenniejszych tytułów

Opis: Przepiórka japońska Poradnik chowu - Rutkowski Andrzej

Przepiórki japońskie z powodzeniem można nazywać ?fantastycznymi kurakami?. Predysponują je do tego tytułu następujące cechy:

Krótki okres inkubacji (wylęgu). Pisklęta przepiórki wylęgają się już po 17 dniach inkubacji, kurczęta po 21, a indyczęta po 28 dniach.

Wczesna dojrzałość płciowa. Osiągają dojrzałość (nieśność) najpóźniej w 49 dniu życia (kury w ok. 180 dniu).
Wysoka wydajność rzeźna. Udział mięsni piersiowych w tuszce przepiórczej wynosi ok. 30% (w kurzej ok. 23%).
Znoszą małe ?wielkie jajka?. W proporcji do masy ciała jajo przepiórcze jest dwa razy większe od jaja kury (6 proc. wobec 3 proc. masy ciała samicy), tym samym ponad 2,3 cięższe od kurzego. Aby dorównać jaju przepiórczemu kura musiałaby znosić jaja ważące ponad 170 g.

Jaja przepiórcze mają bogatszy skład minerałów i związków odżywczych od jaj kurzych. Zawierają więcej aminokwasów i żelaza, miedzi, cynku, fosforu, a także witamin z grupy B, karotenu, natomiast mniej tłuszczu.
Jaja przepiórcze nie uczulają. Są wolne od alergenów, dlatego mogą być spożywane przez alergików.

Jaja przepiórcze są wyjątkowo dekoracyjne. Dzięki różnorodnie nakrapianej skorupce mogą być ozdobąwielkanocnego stołu, a ugotowane na twardo stanowić doskonały dodatek do wielu potraw.


Szczegóły: Przepiórka japońska Poradnik chowu - Rutkowski Andrzej

Tytuł: Przepiórka japońska Poradnik chowu
Autor: Rutkowski Andrzej
Wydawnictwo: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
ISBN: 9788309011118
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 96
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.196 kg


Recenzje: Przepiórka japońska Poradnik chowu - Rutkowski Andrzej

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Książka

Przepiórka japońska Poradnik chowu

Przepiórki japońskie z powodzeniem można nazywać ?fantastycznymi kurakami?. Predysponują je do tego tytułu następujące cechy: Krótki okres inkubacji (wylęgu). Pisklęta przepiórki wylęgają się już po 17 dniach inkubacji, kurczęta po 21, a indyczęta po 28 dniach. Wczesna dojrzałość płciowa. Osiągają dojrzałość (nieśność) najpóźniej w 49 dniu życia (kury w ok. 180 dniu). Wysoka wydajność rzeźna. Udział mięsni piersiowych w tuszce przepiórczej wynosi ok. 30% (w kurzej ok. 23%). Znoszą małe ?wielkie jajka?. W proporcji do masy ciała jajo przepiórcze jest dwa razy większe od jaja kury (6 proc. wobec 3 proc. masy ciała samicy), tym samym ponad 2,3 cięższe od kurzego. Aby dorównać jaju przepiórczemu kura musiałaby znosić jaja ważące ponad 170 g. Jaja przepiórcze mają bogatszy skład minerałów i związków odżywczych od jaj kurzych. Zawierają więcej aminokwasów i żelaza, miedzi, cynku, fosforu, a także witamin z grupy B, karotenu, natomiast mniej tłuszczu. Jaja przepiórcze nie uczulają. Są wolne od alergenów, dlatego mogą być spożywane przez alergików. Jaja przepiórcze są wyjątkowo dekoracyjne. Dzięki różnorodnie nakrapianej skorupce mogą być ozdobąwielkanocnego stołu, a ugotowane na twardo stanowić doskonały dodatek do wielu potraw.

Cena 45,00 PLN
Nasza cena 43,16 PLN
Oszczędzasz 4%
Wysyłka: 1 - 2 dni robocze + czas dostawy
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Darmowa dostawa

Szczegóły: Przepiórka japońska Poradnik chowu - Rutkowski Andrzej

Tytuł: Przepiórka japońska Poradnik chowu
Autor: Rutkowski Andrzej
Wydawnictwo: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
ISBN: 9788309011118
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 96
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.196 kg


Recenzje: Przepiórka japońska Poradnik chowu - Rutkowski Andrzej

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Dodane do koszyka
×