Książka
Wysyłka: Jutro (środa 2021-03-03)
Sugerowana cena detaliczna 49,90 PLN
Nasza cena: 28,70 PLN
Oszczędzasz 42%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Paypo
Oferujemy szeroki asortyment - ponad 120 tys. produktów
Dysponujemy solidną wiedzą - działamy już 11 lat
Dbamy o wybór najcenniejszych tytułów

Opis: Ambasada śledzia - Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.

 

Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej  uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.

W książce znajdziecie:

- informacje praktyczne  jak kupić dobrego śledzia

- anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje „śledziowe”   

- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i  dostępności sezonowych produktów spożywczych:

ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem

JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju

WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie  jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami

LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w  mango i inne

VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem  z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia.  Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i  tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

 

Marta Sawicka-Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak – perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni

Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.



Szczegóły: Ambasada śledzia - Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip

Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip
Wydawnictwo: Zwierciadło
ISBN: 9788381321310
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 240
Format: 19.0x24.0cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Ambasada śledzia - Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Inne pozycje tego autora: Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip (1)

Książka

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.
 
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej  uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.
W książce znajdziecie:
- informacje praktyczne  jak kupić dobrego śledzia
- anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje „śledziowe”   
- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i  dostępności sezonowych produktów spożywczych:
ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie  jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w  mango i inne
VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem  z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia.  Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i  tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
 
Marta Sawicka-Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.
Filip Danielak – perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni
Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.

Cena 49,90 PLN
Nasza cena 28,70 PLN
Oszczędzasz 42%
Wysyłka: Jutro (środa 2021-03-03)
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Paypo

Szczegóły: Ambasada śledzia - Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip

Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip
Wydawnictwo: Zwierciadło
ISBN: 9788381321310
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 240
Format: 19.0x24.0cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Ambasada śledzia - Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×



Podobne do: Ambasada śledzia - Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip

Inne pozycje tego autora: Sawicka-Danielak Marta, Danielak Filip (1)


Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Dodane do koszyka
×