Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)
OUTLET
  • Wydawnictwo: Bajka
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka: Niedostępna
Sugerowana cena detaliczna 49,90 PLN
Nasza cena: 26,40 PLN
Oszczędzasz 47%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Darmowa dostawa
Oferujemy szeroki asortyment - ponad 120 tys. produktów
Dysponujemy solidną wiedzą - działamy już 11 lat
Dbamy o wybór najcenniejszych tytułów
Opis: Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka) - Modelski Łukasz

Outlet: uszkodzenie okładki bez wpływu na treść
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.



Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?



Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?



Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?



Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?



Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?



Gdzie mieściły się stolice smaku?



Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?



Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!



Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.



Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.


Szczegóły: Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka) - Modelski Łukasz

Tytuł: Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)
Autor: Modelski Łukasz
Wydawnictwo: Bajka
ISBN: 9788365479570
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 64
Format: 30.5 x27.5 cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka) - Modelski Łukasz
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

OUTLET

Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)

  • Wydawnictwo: Bajka
  • Oprawa: Twarda

Outlet: uszkodzenie okładki bez wpływu na treść
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.

Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?

Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?

Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?

Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?

Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?

Gdzie mieściły się stolice smaku?

Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?

Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!

Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.

Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.

Powiadom o dostępności
Podaj swój e-mail a zostaniesz poinformowany jak tylko pozycja będzie dostępna.
×
Cena 49,90 PLN
Nasza cena 26,40 PLN
Oszczędzasz 47%
Wysyłka: Niedostępna
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Darmowa dostawa

Szczegóły: Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka) - Modelski Łukasz

Tytuł: Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)
Autor: Modelski Łukasz
Wydawnictwo: Bajka
ISBN: 9788365479570
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 64
Format: 30.5 x27.5 cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka) - Modelski Łukasz

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Dodane do koszyka
×