Jedzenie, mity i nauka

Książka

Jedzenie, mity i nauka

  • Wydawnictwo: Marginesy
  • Rok wydania: 2019
  • ISBN: 9788366140295
  • Ilość stron: 160
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Oprawa: twarda
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 15.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 15.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena 49,90 PLN
Nasza cena 31,66 PLN
Oszczędzasz 36%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,90 PLN
Nasza cena 31,66 PLN
Oszczędzasz 36%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Jedzenie, mity i nauka - Duell Frida

Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy - od śniadań do słodkości - są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare" oraz pisała artykuły popularnonaukowe.


Szczegóły: Jedzenie, mity i nauka - Duell Frida

Tytuł: Jedzenie, mity i nauka
Autor: Duell Frida
Wydawnictwo: Marginesy
ISBN: 9788366140295
Tytuł oryginału: Mat, myt, vetenskap: läkarens recept / Food, Myth & Science
Tłumacz: Rey-Radlińska Marta
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 160
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: twarda


Recenzje: Jedzenie, mity i nauka - Duell Frida

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Inne pozycje tego autora: Duell Frida (1)