Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Książka

Władcy jedzenia.
Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

  • Wydawnictwo: Agora
  • Rok wydania: 2019
  • ISBN: 9788326828362
  • Ilość stron: 320
  • Format: 13.5x21.0cm
  • Oprawa: twarda
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 15.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 15.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena 39,99 PLN
Nasza cena 28,35 PLN
Oszczędzasz 29%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 39,99 PLN
Nasza cena 28,35 PLN
Oszczędzasz 29%
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Władcy jedzenia. - Liberti Stefano

Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu.

Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy.

Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.

Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej.

Stefano Liberti – nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z „Internazionale”, „Le Monde Diplomatique”, „El Pais” czy „Al. Jazeera English”. W 2008 r. wydał książkę „Na południe od Lampeduzy”, której przyznano nagrodę “Indro Montanelli”. W 2011 napisał “Land grabbing. Journeys into the new colonialism”, która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów “The hell of child-wizards”, “Closed sea” (wraz z Andreą Segre), “Container 158” (z Enrico Parentiego), “Soyalism” (również z Parentim).


Szczegóły: Władcy jedzenia. - Liberti Stefano

Tytuł: Władcy jedzenia.
Podtytuł: Jak przemysł spożywczy niszczy planetę
Autor: Liberti Stefano
Wydawnictwo: Agora
ISBN: 9788326828362
Tytuł oryginału: I signori del cibo
Tłumacz: Niecewicz-Sztaszowska Ewa
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 320
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: twarda
Waga: 0.432 kg


Recenzje: Władcy jedzenia. - Liberti Stefano

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Inne pozycje tego autora: Liberti Stefano (1)