loading
Status zamówienia
61 651 44 95
Zaloguj się
Funkcja dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się lub załóż konto aby otrzymać powiadomienie o dostępności.
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się przy pomocy
Nie masz konta?
Zarejestruj się
49.94 Książki Volumen Oficyna Wydawnicza
-28%

Sztuka kulinarna w średniowieczu

Odile Redon

,

Francoise Sabban

,

Silvano Serventi

49,94 zł
69,00 zł
Cena regularna: 69,00 zł (-28%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 45,15 zł (+11%)
Produkt chwilowo niedostępny
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni

Opis

Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni!

Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska.

Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł

starannie dostosowane do kuchni współczesnej.

Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Franoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem.

Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców.

Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury.

Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego nawet w dziedzinie jedzenia. []

Bo czy można utrzymywać, że Filip August pałaszował zepsute mięso, mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrtiena de Troyes i Andr Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?

Szczegóły

Tytuł
Sztuka kulinarna w średniowieczu
Autor
Odile Redon , Francoise Sabban , Silvano Serventi
Rok wydania
2023
Ilość stron
330
ISBN
9788364708695
EAN
9788364708695

Recenzje

Brak recenzji
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Twoja recenzja
Twoja ocena:
Dziękujemy za dodanie opinii!
Pojawi się po weryfikacji administaratora.
49,94 zł
69,00 zł
Cena regularna: 69,00 zł (-28%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 45,15 zł (+11%)
Produkt chwilowo niedostępny
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni
Dodałeś produkt do koszyka
Sztuka kulinarna w średniowieczu - Odile Redon, Francoise Sabban, Silvano Serventi
Sztuka kulinarna w średniowieczu
Odile Redon, Francoise Sabban, Silvano Serventi
49,94 zł
69,00 zł
Przejdź do koszyka
49,94 zł
Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Rabaty do 45% non stop Rabaty do 45% non stop
Ponad 200 tys. produktów Ponad 200 tys. produktów
Bezpieczne zakupy Bezpieczne zakupy
O firmie
Dane firmowe
Księgarnia czytam.pl
ul. Starołęcka 7
61-361 Poznań [email protected]
Poczta polska DPD Orlen Paczka InPost
Przelewy24 BLIK VISA MASTERCARD PAYPO