loading
Status zamówienia
61 651 44 95
Zaloguj się
Funkcja dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się lub załóż konto aby otrzymać powiadomienie o dostępności.
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się przy pomocy
Nie masz konta?
Zarejestruj się
35.63 Sposoby przyrządzania Znak Koncept
-29%

Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

Wydawnictwo: Znak Koncept
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
35,63 zł
49,99 zł
Cena regularna: 49,99 zł (-29%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 32,20 zł (+11%)
Wysyłka dzisiaj
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni

Opis

„Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”.

Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?

Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.

Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?

Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.

Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.

Palce lizać!

Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.

Szczegóły

Tytuł
Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2022
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
304
Format
14.4 x 20.5 cm
Języki
polski
ISBN
9788324084159
Tłumacze
Kłodecki Mateusz
Tytuł oryginału
Storia della pasta in dieci piatti: Dai tortellini alla carbonara
Rodzaj
Książka
EAN
9788324084159
Data premiery
2022-06-01

Recenzje

Brak recenzji
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Twoja recenzja
Twoja ocena:
Dziękujemy za dodanie opinii!
Pojawi się po weryfikacji administaratora.
35,63 zł
49,99 zł
Cena regularna: 49,99 zł (-29%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 32,20 zł (+11%)
Wysyłka dzisiaj
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni
Dodałeś produkt do koszyka
Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Cesari Luca
Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
Cesari Luca
35,63 zł
49,99 zł
Przejdź do koszyka
35,63 zł
Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Rabaty do 45% non stop Rabaty do 45% non stop
Ponad 200 tys. produktów Ponad 200 tys. produktów
Bezpieczne zakupy Bezpieczne zakupy
O firmie
Dane firmowe
Księgarnia czytam.pl
ul. Starołęcka 7
61-361 Poznań czytam@czytam.pl
Poczta polska DPD Orlen Paczka InPost
Przelewy24 BLIK VISA MASTERCARD PAYPO