43.08
Biografie, wspomnienia
Otwarte
43,08 zł
Cena regularna: 59,99 zł
(-28%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 38,97 zł
(+11%)
Wysyłka: poniedziałek 06.05.2024
Zapłać za 30 dni
Opis
Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni.
"Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem".
Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak - asystent kelnera - w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.
"Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji".
Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża - miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.
"Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem".
Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak - asystent kelnera - w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.
"Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji".
Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża - miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.
Szczegóły
Tytuł
Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?
Autor
Wydawnictwo
Temat
Wydanie
1
Rok wydania
2024
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
440
Format
13.5 x 21.5 cm
Języki
polski
ISBN
9788381353700
Tłumacze
Jedliński Jakub
Rodzaj
Książka
EAN
9788381353700
Data premiery
2024-03-27
Dodałeś produkt do koszyka
Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?
43,08 zł
Recenzje
Z czym kojarzy Ci się Paryż? Co prawda nigdy w nim nie byłam, ale wyobrażam go sobie jako miasto klasy, szyku, elegancji, ale też odrobiny luzu czy nonszalancji. I oczywiście kojarzy mi się z pysznym jedzeniem, uroczymi knajpkami czy pięknymi restauracjami. Dziś przychodzę do Was z książką, która nieco zmienia to wyobrażenie i pokazuje Paryż z innej perspektywy - od kuchni, a precyzyjniej od strony kelnerskiej. Edward Chisholm - autor i narrator w jednej osobie - przyjeżdża do Francji, gdzie chce się wybić jako pisarz. Ledwo wiąże koniec z końcem, a jego francuska przygoda wcale nie wygląda tak jakby tego chciał. Co więcej, Chisholm będący Anglikiem praktycznie nie zna języka francuskiego, co nie ułatwia poszukiwań pracy, a w późniejszym czasie utrudnia komunikację ze współpracownikami. A gdzie zatrudnia się nasz bohater? Postanawia zostać kelnerem. Jednak znalezienie pracy wcale nie okazuje się takie łatwe, a oszczędności topnieją w zawrotnym tempie. Koniec końców Edward trafia do eleganckiej restauracji, gdzie zostaje pikolakiem, czyli asystentem kelnera. I tu zaczyna się historia, która obnaża to co dzieje się w restauracjach od zaplecza. Wraz z podjęciem pracy, Chisholm trafił do świata pełnego upokorzeń, wyzysku, rywalizacji, uprzedzeń rasowych i klasowości. Obnaża przed czytelnikami to co dzieje się za drzwiami z napisem privé. A dzieje się tam naprawdę dużo i nie chodzi tu jedynie o ciężką pracę. Mnie książka pochłonęła i byłam bardzo ciekawa jak potoczą się losy autora. Jednocześnie zmieniłam nieco moje wyobrażenie o Paryżu. Choć książkę czytało mi się dobrze, to mam pewne zastrzeżenie. W tekście jest bardzo dużo francuskich zwrotów, które świetnie pokazują jak autorowi ciężko było się porozumiewać z innymi, gdyż wiele zdań ma pozostawione puste miejsca wynikające z nieznajomości języka przez Chisholma. Jednak dla mnie, jako osoby nieznającej języka francuskiego, uciążliwością było to, że francuskie zwroty tłumaczone były na końcu danego rozdziału, a nie na konkretnej stronie, gdzie zostały użyte. Część z nich tłumaczona była na bieżąco, część wynikała z kontekstu, jednak przy sporej ilości zwrotów konieczne było ciągle wertowanie książki. Niemniej lekturę czytałam z dużym zaciekawieniem.