loading
Status zamówienia
61 651 44 95
Zaloguj się
Funkcja dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się lub załóż konto aby otrzymać powiadomienie o dostępności.
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się przy pomocy
Nie masz konta?
Zarejestruj się
37.5 Książki RM

Kuchnia indyjska wege

Wydawnictwo: RM
Oprawa: Miękka
37,50 zł
Cena rekomendowana: 60,00 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka dzisiaj
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni

Opis

Poznaj wspaniałą, kolorową, pachnącą kuchnię indyjską w wersji wege! Czy masz ochotę na przepyszną zupę z soczewicy, wegetariańskie samosy, matar paneer, wege biryani, sałatkę z mango, a może chutney jabłkowy? Co powiesz na deser jalebi i mango lassi?W tej książce znajdziesz przepisy na: zupy, przekąski, dania główne, pieczywo, dania z ryżem, raity, sałatki, chutneye, a także słodycze i napoje. Wszystko, co potrzebne, by wyczarować wspaniały klimat Indii w twojej kuchni! Każdemu przepisowi towarzyszy wstęp przybliżający historię i charakter opisywanego dania. Dokładne instrukcje pomogą ci przyrządzić samodzielnie wspaniałe, bogate w smaku dania, a wskazówki i ciekawostki pozwolą poszerzyć wiedzę o kulinarnej kulturze Indii.Tapinder Sharma – Hindus z pochodzenia, Polak z wyboru. Umiejętnie łączy te skrajnie różne kultury prywatnie oraz zawodowo. W kuchni pozostaje wierny swojej hinduskiej, a w dodatku wegetariańskiej naturze. Właściciel sieci restauracji Ganesh. Prowadzi warsztaty kuchni indyjskiej i kursy kulinarne na różnych poziomach zaawansowania.

Szczegóły

Tytuł
Kuchnia indyjska wege
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2024
Oprawa
Miękka
Ilość stron
192
Format
16.2x23.5cm
Języki
polski
ISBN
9788381518390
Rodzaj
Książka
EAN
9788381518390

Recenzje

5.00/5
Ilość opinii: 1
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Twoja recenzja
Twoja ocena:
Dziękujemy za dodanie opinii!
Pojawi się po weryfikacji administaratora.
Czytadła i czekadełka
21 maja 2024 r.
5/5
Opinia użytkownika serwisu
“Opinia użytkownika serwisu“ oznacza, że recenzja pochodzi od osoby, która jest zarejestrowanym użytkownikiem sklepu, ale nie możemy potwierdzić zakupu w naszym sklepie.

Dziś recenzja, jutro premiera w księgarniach 22 MAJA 2024 Wydawnictwo RM Na początku muszę od razu się określić. Jestem mięsożercą, ale umiejącym docenić dobrą kuchnię wege. Podkreślę wielkimi literami — DOBRĄ. A niestety z tą mam nieczęsto styczność. Większość deklarujących umiejętność ich przyrządzania, no bo przecież są wege, niewiele tak naprawdę o niej wie. Ja mam na te "kulinarne dzieła" moje stare ulubione określenia: paciaja, czyli danie rzadsze, lub ciapaja, czyli danie gęstsze, doprawione toną przypraw pasujących często, jak przysłowiowa pięść do nosa. Jeśli trafiałem na dania wege dobre, to tylko wtedy, kiedy robili je kucharze, którzy znakomicie poruszali się w kuchni mięsnej. Dlaczego? A no dlatego, że mają poczucie smaku w pełnej gamie, a nie zamknięte w kilku rodzajach potraw. Na mojej drodze gastronomiczno-kulinarnej stanął swego czasu Hindus, kucharz, który w Poznaniu był szefem kuchni w prestiżowej restauracji Piano Bar, a dzisiaj ma swój niewielki lokal pod stolicą Wielkopolski w Puszczykowie. Ale Roop Lal Balu znakomicie przyrządzał mięsa, on mi tak naprawdę pokazał smak baraniny (nie jagnięciny), koźliny. To były pieczone duże kawały mięsa, które rozchodziły się na smakowite włókna. Ale niedane mi było spróbować dań wege spod jego ręki. Te wegetariańskie oczywiście spróbowałem w indyjskich restauracjach, które bardzo często zatrudniają Hindusów czy Pakistańczyków. Dlatego z wielką radością przyjąłem książkę Tapindera Sharma „Kuchnia indyjska wege by Tapi” wydaną przez Wydawnictwo RM. Spodziewałem się po niej wiele, tym bardziej że sam jest wegetarianinem, jak deklaruje, a dania zaprezentowane w książce są daniami kuchni domowej, kolejowej, weselnej, a nie restauracyjnej. Autor książki powołuje się na swoją mamę i przytacza niezwykle mądre słowa: „Jedzenie jest bardzo ważne, musi być kolorowe i świeżo zrobione”. Twierdziła, że odgrzewane posiłki szkodzą zdrowiu, o mrożonych nawet nie wspominając". Ekonomista z wykształcenia z miłości kucharz, właściciel restauracji Ganesh Manufaktura w Łodzi, z wyboru Polak, obecnie prowadzi warsztaty kuchni indyjskiej i kursy kulinarne. Niesamowitą wartością książki jest to, że dania są prawdziwe, zawierają opis kto, gdzie i kiedy je jada. We wstępie znajdziemy przyprawy z nazwami w polskim, angielskim i hindi wraz ze zdjęciami. To podstawowa „apteczka” kucharza, który chce sięgnąć po przepisy z tej książki. Mnie przypomniała się jedna, której używałem, a potem zapomniałem asafetyda. Ma intensywny, charakterystyczny zapach, porównywany z cebulowym, choć ma bardziej subtelny aromat. Ze względu na mocny zapach używa się jej w niewielkich ilościach. Intensywny nieprzyjemny zapach znika podczas gotowania. W Indiach używana jest przez osoby, które ze względów religijnych nie spożywają cebuli lub czosnku. Miłośnikiem tej przyprawy i moim nauczycielem w jej korzystaniu był Marcin Michalski szef kuchni w poznańskiej Pasteli, której już nie ma, a obecnie dzierżący to stanowisko w restauracji Hyćka. Marcin lubił eksperymentować w kuchni i często w Pasteli używał tej przyprawy. Każde danie ma dokładną recepturę i opis. Myślę, że dzięki temu to książka dla każdego od amatora gotowania w domu, weganina, oraz dla szefów kuchni, którzy mogą zainspirować się przepisami, ale także poznać jak łączyć poszczególne przyprawy. Kilka dań mnie zainspirowało i zbiorę książkę do kuchni, tym bardziej że odkryliśmy — ja i moja Ela — sklep z produktami dostarczanymi z Indii: jak papryczki chilli zielone, świeże pęczki kolendry czy okra. No i mam nadzieję, że przygotuję dania prawdziwie indyjskie, a nie prawie indyjskie. Zestaw przepisów jest szeroki, są: zupy, przekąski, dania główne, pieczywo, dania z ryżem, raity, sałatki, chutneye, słodycze i napoje. Ja na pewno i to już wkrótce wyruszę w kulinarną podróż z Tapinderem Sharamą. Od czego zacznę? Od zrobienia prawdziwego sera paneer. Przepisy, które wyszperałem do tej pory w internetach, mijały się z tym, który jest w książce, dlatego i ser był inny, niż powinien. No to smacznego - बोन अप्पेतित. Ps. Wegetarianinem nie zostanę, ale zagłębię się w smaki z tej książki.

Czytaj więcej
37,50 zł
Cena rekomendowana: 60,00 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka dzisiaj
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni
Dodałeś produkt do koszyka
Kuchnia indyjska wege - Sharma Tapinder
Kuchnia indyjska wege
Sharma Tapinder
37,50 zł
60,00 zł
Przejdź do koszyka
37,50 zł
Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Rabaty do 45% non stop Rabaty do 45% non stop
Ponad 200 tys. produktów Ponad 200 tys. produktów
Bezpieczne zakupy Bezpieczne zakupy
O firmie
Dane firmowe
Księgarnia czytam.pl
ul. Starołęcka 7
61-361 Poznań [email protected]
Poczta polska DPD Orlen Paczka InPost
Przelewy24 BLIK VISA MASTERCARD PAYPO