57.45
Dania regionalne
Znak Literanova
-28%
Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję
Wydawnictwo:
Znak Literanova
Oprawa: Twarda
57,45 zł
Cena regularna: 79,99 zł
(-28%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 51,97 zł
(+11%)
Wysyłka: poniedziałek 29.04.2024
Zapłać za 30 dni
Opis
Tak smakuje Lwów!
Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem.
Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.
Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
„Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków. O tym właśnie jest ta doskonała książka!” - Robert Makłowicz
Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem.
Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.
Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
„Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków. O tym właśnie jest ta doskonała książka!” - Robert Makłowicz
Szczegóły
Tytuł
Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję
Autor
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2023
Oprawa
Twarda
Ilość stron
448
Format
16.5 x 23.5 cm
Języki
polski
ISBN
9788324086672
Tłumacze
Kotyńska Katarzyna
Rodzaj
Książka
EAN
9788324086672
Data premiery
2023-09-06
Dodałeś produkt do koszyka
Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję
57,45 zł
Recenzje
„Co […] sprawia, że lwowski smak jest tak niezwykły? Przepisy? Składniki? Ludzie? Klimat? Wszystko to razem i jeszcze wiele innych rzeczy. Lwowska kuchnia przez wieki formowała się na przecięciu szlaków handlowych i wśród zawieruch politycznych. […] Lwowscy kucharze i gospodynie chętnie włączali do swoich repertuarów przywiezione z Bałtyku i Dunaju śledzie, wschodnie korzenie, francuskie sery czy parmeńską szynkę, sycylijskie pomarańcze i kto może wiedzieć, jakie jeszcze przysmaki. Adaptowano je, przyrządzano wedle własnego gustu, wymyślano nowe przepisy i już po kilkudziesięciu latach nikt nie umiał sobie wyobrazić, jak można obejść się bez ulubionej gałki muszkatołowej, salami czy na przykład parmezanu.” . „Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję” autorstwa Marianny Dushar jest właśnie takim przewodnikiem najbardziej rozpoznawalnych i tradycyjnych smaków Lwowa. Wstęp wyjaśnia nam źródło tej wyjątkowej mieszaniny smaków - głównie szlaki handlowe i zawirowania polityczne, by następnie przejść płynnie do kolejnych rozdziałów, które przybliżają nam już konkretne przepisy. . Od chleba, bab, czy też drożdżowych wypieków (i masy dodatków do nich), przez przekąski na ciepło i zimno, sałatki, zupy, kluski, pierogi, dania mięsne, po słodkie desery, napoje, także alkoholowe, sosy, czy też inne dodatki. Wszystko zaopatrzone ciekawymi komentarzami, opisami pochodzenia tych potraw, ale także, co bardzo ważne: pięknymi fotografiami, które od razu wywołują chęć spałaszowania tych smakołyków. . Niezwykle ciekawa, oprócz samych dań, przybliża nam lwowską kulturę i specyfikę tego miasta. Daje także możliwość samodzielnego przygotowania i zasmakowania, co niestety byłoby trudne obecnie ze względu na toczącą się za naszą wschodnią granicą wojnę. . Już sama zapowiedź książki mnie mocno zaintrygowała, jak widać do tego stopnia, że zdecydowałam się ją Wam tutaj przedstawić. Już kilka przepisów mam w zanadrzu i na pewno będę działać w najbliższym czasie. . Ze swojej strony mocno Was zachęcam do przeczytania i następnie gotowania! 😉