loading
Status zamówienia
61 651 44 95
Zaloguj się
Funkcja dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się lub załóż konto aby otrzymać powiadomienie o dostępności.
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się przy pomocy
Nie masz konta?
Zarejestruj się
29.94 Wypieki i desery Publicat
-40%

Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku

Wydawnictwo: Publicat
Oprawa: Miękka
29,94 zł
49,90 zł
Cena regularna: 49,90 zł (-40%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 27,97 zł (+7%)
Wysyłka: poniedziałek 29.04.2024
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni

Opis

Czy może być coś lepszego niż pachnący, własnoręcznie upieczony chleb na zakwasie, wyjęty właśnie z piekarnika?

Mistrz piekarnictwa Siegfried Brenneis krok po kroku w prosty i przystępny sposób tłumaczy, jak wyhodować własny zakwas, odpowiednio go prowadzić, a następnie używać do wyrobu domowego pieczywa.

Znajdziesz tutaj podstawowe przepisy, idealne dla osób początkujących, a także wiele receptur dla tych, którzy pieką na zakwasie już od jakiegoś czasu. Dzięki tej książce upieczesz nie tylko chleb, bułki czy bagietki, ale również ciasta i inne słodkości.

Szczegóły

Tytuł
Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku
Wydawnictwo
Rok wydania
2023
Oprawa
Miękka
Ilość stron
160
Języki
polski
ISBN
9788327126764
Rodzaj
Książka
EAN
9788327126764
Data premiery
2023-04-26

Recenzje

5.00/5
Ilość opinii: 3
5
3
4
0
3
0
2
0
1
0
Twoja recenzja
Twoja ocena:
Dziękujemy za dodanie opinii!
Pojawi się po weryfikacji administaratora.
zabciaczyta
15 maja 2023 r.
5/5

Zapach świeżo pieczonego chleba rozchodzący się po całym domu jest jednym z moich ulubionych. Początki przygody z przygotowywaniem pieczywa w domowym zaciszu nie były łatwe. Dopracowanie przepisu, dopasowanie proporcji, odpowiednie wyrabianie, dopasowanie temperatury i czasu pieczenia wymagało wielu prób. Dziś mogę cieszyć się domowym chlebem, którego podstawą jest własny zakwas. I oto ten składnik jest kluczem do sukcesu, czyli uwielbianego przeze mnie smacznego żytniego pieczywa. Zastanawiacie się, czy trudno samemu przygotować domowe pieczywo? Nie, jednak potrzeba cierpliwości i wiedzy. I tutaj z pomocą każdemu, kto pragnie własnoręcznie upiec chleb na zakwasie przychodzi mistrz piekarnictwa Siegfried Brenneis, który w swojej książce pt. "Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku" szczegółowo wyjaśnia jak wyhodować własny zakwas, odpowiednio go prowadzić i w jakich proporcjach wykorzystać do wypieków. Opisuje krok po kroku etapy przygotowania pieczywa, począwszy od wyrabiania, a na pieczeniu kończąc. Większą część książki stanowią przepisy na chrupiące chleby, aromatyczne bułeczki i słodkości prosto z pieca, w których z pewnością znajdziecie dla siebie coś pysznego. Spróbujcie, a przekonacie się, że takie własne domowe pieczywo, przyrządzone na prostych składnikach, wolne od polepszaczy, jest wprost przepyszne. Książkę polecam osobom początkującym oraz tym, którzy tak jak ja pieką już od jakiegoś czasu.

Czytaj więcej
z_ksiazka_w_plecaku
07 maja 2023 r.
5/5

Chleb, bułki, słodkie rogaliki, paluchy. Jak się okazuje z ciasta na zakwasie można zrobić przeróżne wypieki. Chleb na zakwasie jest nie tylko zdrowy, ale również zachowuje dłużej świeżość. Tylko jak wyhodować sobie zakwas i wykonać odpowiednie ciasto? Z pomocą przychodzi wydawnictwo Publicat. Książka podzielona jest na cztery duże rozdziały. Pierwszy rozdział to cenne rady i wskazówki jak wyhodować sobie zakwas i na co zwrócić uwagę. Jak to mówią „nie z każdej mąki będzie chleb”. Książka doradzi jaką mąkę wybrać i jaki jej typ. Uświadamia również, że bardzo ważnym czynnikiem jest również czas. Książka wskaże również przydatne akcesoria: od szklanych słoiczków po szpatułki i ściereczki lniane. Autor poradnika pokaże krok po kroku jak wyhodować swój zakwas. Opowie jakie są fazy fermentacji zakwasu, a na koniec podpowie jak wyrobić ciasto. Książka podpowie również co można zrobić z zakwasem, który nam pozostał. Jak go przechować do czasu kolejnego wypieków. Drugi rozdział to proste i nie wymagające zbyt wielu składników przepisy na chrupiący chleb. W każdym przepisie autor podaje nam ile czasu zajmie nam przygotowanie zakwasu. Ile przebiega wstępne i końcowe wyrastanie ciasta oraz czas pieczenia. Następnie podaje składniki na zakwas i ciasto, ewentualnie na jakieś dodatki. A później krok po kroku wyjaśnia co zrobić. Myślę, że każdy poczatkujący piekarz da sobie radę z przygotowaniem ciasta. Trzeci rozdział poświęcony jest bułką o różnym składzie i kształcie. Znajdziemy tutaj zarówno klasyczne bułeczki z ziaren, ale również z pieczonym ziemniaczkiem, boczkiem czy pomidorem. Mogą one być w tradycyjnym owalnym kształcie lub w postaci słoneczek itp. Ostatni rozdział to słodkości na zakwasie. Są to np. rożki cynamonowe, bułeczki czy buchty śmietankowe. Jest tutaj również moja ulubiona chałka. Książka jest niewielkiego formatu, ale posiada bardzo dużo cennych wskazówek dla poczatkujących piekarzy. Posiada również wiele przepisów. Wszystko jest w prosty i zrozumiały sposób przedstwione. Znajdziemy tutaj również ilustracje, które zachęcą do pracy w kuchni. Myślę, że zarówno początkujący jak i zaawansowany kucharz znajdzie w tej książce coś dla siebie.

Czytaj więcej
BRUNETTE BOOKS
27 kwietnia 2023 r.
5/5

Od zawsze marzyłam o książce kucharskiej, w której znalazłabym przepisy na chleb, bułki i słodkości. Ta zawiera wszystkie przepisy i w dzisiejszych czasach, gdzie ceny powalają poratuje nie jedną panią domu. Autor szczegółowo wyjaśnia nam co to jest zakwas, jakich składników użyć, jakie akcesoria przydadzą się nam, jakie proporcje składników zastosować. Dowiemy się jak wyrabiać ciasto, jaka ma być konsystencja ciasta, jak powinno wyrastać ciasto, jakie kształty nadawać danemu ciastu. I to wszystko krok po kroku. Bardzo szczegółowo. Same pyszności. Idealna książka dla osób lubiących upiec coś smacznego. Znajdziecie tutaj proste przepisy na wiele gatunków chlebów, bułek a także słodkich przysmaków. Ilustracje pomagają w wypiekaniu. Jestem zachwycona i Wy też będziecie! Rewelacja! Przekonajcie się sami. Gorąco polecam!

Czytaj więcej
29,94 zł
49,90 zł
Cena regularna: 49,90 zł (-40%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 27,97 zł (+7%)
Wysyłka: poniedziałek 29.04.2024
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni
Dodałeś produkt do koszyka
Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku - Brenneis Siegfried
Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku
Brenneis Siegfried
29,94 zł
49,90 zł
Przejdź do koszyka
29,94 zł
Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Rabaty do 45% non stop Rabaty do 45% non stop
Ponad 200 tys. produktów Ponad 200 tys. produktów
Bezpieczne zakupy Bezpieczne zakupy
O firmie
Dane firmowe
Księgarnia czytam.pl
ul. Starołęcka 7
61-361 Poznań [email protected]
Poczta polska DPD Orlen Paczka InPost
Przelewy24 BLIK VISA MASTERCARD PAYPO