77.41
Książki
Bellona
77,41 zł
Cena regularna: 99,90 zł
(-23%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 69,42 zł
(+12%)
Wysyłka: poniedziałek 06.05.2024
Zapłać za 30 dni
Opis
To nowe, poprawione i uzupełnione wydanie książki Jarosława Molendy, znanego podróżnika, dziennikarza i pisarza. Publikacja jest efektem wielu godzin spędzonych przez autora w bibliotekach, muzeach, ale także w ogrodach botanicznych, na plantacjach i targowiskach na całym świecie. Przytacza on fakty i mity na temat roślin, które przez jednych są czczone, przez innych potępiane, a w niektórych krajach wręcz zakazane. To obszerne opracowanie na temat kulturowej historii stymulantów roślinnych, z którego czytelnik dowie się, jak kava-kava, kat, kola, konopie indyjskie, koka, mak lekarski, peyotl i tytoń nie tylko uzależniały i deprawowały ludzi, lecz również służyły celom obrzędowo-religijnym czy leczniczym oraz przyczyniały się do rozwoju nauki.
Szczegóły
Tytuł
Rośliny uzależniające
Autor
Wydawnictwo
Rok wydania
2023
Oprawa
Twarda
Ilość stron
448
Format
17.0x24.0cm
Języki
polski
ISBN
9788311167322
Rodzaj
Książka
EAN
9788311167322
Data premiery
2023-10-25
Dodałeś produkt do koszyka
Rośliny uzależniające
77,41 zł
Recenzje
Niegdyś były uważane za ogniwo łączące człowieka ze światem duchów, teraz raczej stanowią chęć ucieczki przed rzeczywistością, jednak zawsze człowiek wykazywał się niesamowitą inwencją do odkrywania i zdobywania coraz to nowych roślin „poprawiających nastrój”. W ciekawym opracowaniu Jarosława Molendy „Rośliny uzależniające” możemy przeczytać o tych, które są społecznie akceptowane, jak kawa, herbata, kakao, ale również potępiane i zakazane, jak opium czy kokaina. Pojawiają się też mniej u nas znane betel i peyotl. Autor zajmująco opisuje poszczególne rośliny, ich pochodzenie i działanie, popularność na przestrzeni wieków, skutki uboczne i ciekawostki, a nawet przytacza cytaty z literatury do nich nawiązujące. Jak się okazuje podczas moich podróży do Indii, Tajlandii czy Meksyku próbowałam wielu uzależniających roślin, czego absolutnie nie byłam świadoma. Ale jeszcze więcej spożywamy ich każdego dnia podczas posiłków. Co ciekawe, opinie o niektórych roślinach zmieniły się diametralnie na przestrzeni wieków od zachwalania prozdrowotnych właściwości do krzyczenia o ich szkodliwości. Ale to nie tylko używki, bo od ostrych przypraw jak choćby chili, którą uwielbiam, okazuje się, że również można się uzależnić. Najbardziej pochłonął mnie rozdział poświęcony czekoladzie, która niegdyś była uważana wręcz za medykament, a już w czasach Montezumy spożywana w olbrzymich ilościach. Możecie sobie wyobrazić, że podniesienie jej ceny przez kanadyjskich producentów w pierwszej połowie XX wieku wywołało ogólnokrajowy „czekoladowy bunt” rozsierdzonych dzieci? Udowodnione zostało, że „kakao i czekolada są znakomitym remedium na chandrę”, więc w okresie jesiennym możemy je spożywać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Oczywiście jest i rozdział poświęcony mojej ulubionej kawie, Steinbeckowskiemu „czarnemu szczęściu”, a poranny rytuał jej picia podzielają miliony ludzi na całym świecie. To świetne opracowanie, pełne faktów i ciekawostek z pewnością zachwyci nie tylko amatorów używek. Zaletą książki jest jej piękne wydanie w twardej oprawie wzbogacone grafikami i bogatą bibliografią, ale również duża czcionka pozwalająca cieszyć się lekturą bez wysiłku dla oczu. Jako pomysł na prezent jest wręcz idealna wraz z paczką świeżo mielonej kawy, lub aromatyczną mieszanką herbat.